Kan je stem breken?
Nee hoor gelukkig niet!
Maar... je stem kan wel schade oplopen bij onverstandig gebruik. Bijvoorbeeld als je na een popconcert schor bent dan heb je dus te hard en te enthousiast meegezongen.
Advies: bij een popconcert moet je de artiest laten zingen en zelf vooral heel erg genieten.
Je kunt natuurlijk op zangles gaan om je stem beter te leren gebruiken!
Hoeveel zanglessen heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van de situatie af.
Ben je een natuurtalent dan heb je alleen wat bijsturing nodig en kom je weer op les als zich problemen voordoen. Heb je een gevoelige stem dan is het verstandig regelmatig je stem te onderhouden door zanglessen te volgen.
Na een optreden ben ik vaak hees...
Hees worden hoeft niet dat ligt aan je manier van zingen.
Mijn methode zorgt ervoor dat je niet kunt horen dat je zangles hebt maar toch minder last van stemproblemen hebt. En dat is waar het om draait als zanger moet je je eigen geluid ontwikkelen maar wel op een manier dat het ook voor jou als artiest lekker voelt!
Kunt u mij helpen beroemd te worden?
Nee dat kan ik niet!
Ik kan je wel helpen de juiste basis te leggen voor een zangcarriere.
Denk erom... beroemd worden gaat soms vanzelf maar beroemd blijven is heel heel hard werken!
Is er een microfoon die de verschillen in dynamiek aankan die in opera aria's voorkomen?
Vervolgvraag:
Ik heb niet zo'n grote stem, maar wel veel mogelijkheden en een groot bereik qua tessituur. Is het raadzaam door een bepaalde microfoon te zingen of aan mijn volume te werken?

Antwoord:
Stemvergroting kan alleen maar door je resonantie te vergroten. De ene manlijke mezzo heeft wel en de andere niet een dragend geluid maar met veel oefening en de juiste ademhaling is er altijd meer uit je stem te halen.

De microfoons zijn tegenwoordig zo goed dat ze alle dynamiek wel aankunnen. Dus blijft het zaak om je volume te vergroten zonder dat je keel onder druk komt te staan.
Spreken voor een grote groep: hoe pak ik dat aan?
Spreken in het openbaar is een vak op zich! Wij zullen je helpen met spraaktechnieken en je met behulp van onze toneeltraining voldoende zelfvertrouwen te geven om deze klus te klaren. Eventuele afleidende spraakgewoonten leren we je te onderkennen. Iedere redenaar heeft regelmatig controle over zijn spraakgebruik nodig.
Kunt u mij van mijn accent af helpen?
Het is in mijn ogen nooit erg als men kan horen waar je vandaan komt. Maar als je een functie hebt waar spreken belangrijk is dan mag het accent niet afleiden van wat je te zeggen hebt. Premier Balkenende is een voorbeeld van iemand die door zijn "aparte" accent zichzelf meer kwaad dan goed heeft gedaan. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen!
Ja ik kan je daarbij helpen, als je zelf al hoort dat er iets moet veranderen dan kunnen we samen een heel eind komen.
Mijn sollicitaties lopen altijd op niets uit, wat is er aan de hand?
Het kan zijn dat je een verkeerd zelfbeeld hebt, maar het kan ook zijn dat je met de verkeerde verwachtingen naar een gesprek gaat. Door middel van toneeltechnieken en psychodrama kunnen we een heel eind komen om je bewust te maken van het sollicitatieproces.
Mijn dochter is 12 en wil zangeres worden!
Ik wist al op mijn vijfde dat ik zanger wilde worden, en ben het nog geworden ook!
Voor sommige kinderen is een koor een goede oplossing, andere kinderen gaan naar een musical-club. Er is keus genoeg. Met jonge kinderen moet je altijd oppassen sommige stemmen zitten al op hun plaats andere moeten nog een tijdje "zoeken".
Mijn advies is: altijd voorzichtig zijn en niets forceren. Voor de musical Annie heb ik kinderen van 5 en 6 begeleid maar je moet heel voorzichtig zijn.
We willen een lied instuderen voor de bruiloft van een collega!
Dat is een leuk idee! Denk er aan dat je de melodie eenvoudig moet houden. Zorg dat je een karaoke versie hebt zodat je samen veel kunt oefenen. Dan wil ik het lied graag met jullie instuderen. Als het lied goed zit dan gaan we proberen om het lied te "spelen". Dan heb je uiteindelijk een hele leuke act! Neem voldoende voorbereidingstijd!
Ik zoek een leuke zomer-zang-cursus!
Een leerling van mij, Marjolein van den Hombergh, geeft een cursus in Frankrijk. Popliedjes spelen en zingen, maar er is ook flamencodans, cajon en gitaar voor de liefhebbers. Van 23 tot 30 juli, kamperen of in een kasteel! Zie www.Muziekindevakantie.nl
Als ik een droevig liedje zing kan mij dat zo aangrijpen dat ik begin te huilen...
Als je voor jezelf zingt is dat niet erg, ik herinner mij een tante die zielige liedjes voor ons kinderen zong en dan altijd vol schoot. Als je voor een publiek zingt moet je er aan denken dat je de vertolker bent van het lied en dat de bedoeling is dat het publiek gaat snikken. Als jij begint te huilen dan heb je niet voor je publiek gezongen maar voor jezelf.
Oudere stemmen in een koor, wanneer is een stem te oud?
Toen Hermann Scheij op 84 jarige leeftijd de kreuzstabcantate zong in de Westerkerk zat iedereen die van zingen hield en de meeste vocale solisten van die dagen op het puntje van zijn stoel. We hadden nog nooit zoiets moois gehoord. De hoogte wat minder de laagte wat minder maar de interpretatie en de stemvoering was schitterend.

Veel koren gaan kapot als er een nieuwe dirigent komt die de oudere leden weg stuurt. Soms gaat dat met een zogenaamde herstemming, soms door een leeftijdslimiet in te stellen.

Het belangrijkste kriterium is dat zingen een vorm van geluk is dat bij geen enkele andere activiteit te vinden is. En dat bij jullie er leden zijn van zo`n respectabele leeftijd is iets om apetrots op te zijn.

Ja, stemmen kunnen achteruitgaan maar daar kan je als koor ook veel aan doen. Stemvorming maar vooral ademhalings oefeningen zijn een betere waarborg voor een goede klank dan een leeftijdsgrens.

Een mannenkoor moet het hebben van die prachtige mix van stemkleuren en daarvoor moet je leren naar elkaar te luisteren en vooral leren te mengen!

Leden wegsturen ist wel erg makkelijk, leden opvoeden en beter maken is de taak van ieder bestuur en van iedere dirigent.

ps. In het verleden heb ik diverse leden van mannenkoren bijgespijkert zodat ze beter in hun koor functioneerden.
Ik wil graag een nummer opnemen, weet u een goede Studio?
Wij werken het liefst met Studio Anthony hier in Amsterdam. Wout Age is een perfecte opnameleider die zelf ook een enorme zangervaring heeft: www.studioanthony.nl.